Logo Universal Lounge Bar

Illy koffiekaart van Universal Lounge Bar

Heeft U er al ooit eens bij stilgestaan, waarom het drinken van een tasje koffie zo een groot verschil kan zijn van plaats tot plaats...
of denk je enkel, "daar is de koffie lekkerder dan daar..." zonder u af te vragen waar het verschil kan liggen...

Nu eigenlijk is het eenvoudig als je jezelf de volgende vragen stelt :

Bij het uitwerken van onze "Universal Lounge Bar" hebben wij, Alicia en ikzelf (Alain), niet zomaar gekozen voor Illy koffie.
Nee wij wilden doelbewust de beste koffie naar onze klanten brengen. Doelbewust gekozen voor de beste kwaliteit. Doelbewust gekozen voor een koffie met 100% arabica bonen. Wetende dat onze klanten voor ons belangrijke klanten zijn.

Illy, is zowat de beste koffiemengeling die op deze aardbol te krijgen is. En ja we zeggen een mengeling, omdat dit de garantie is tot een hoge gelijklopende kwaliteit door de jaren heen. Het mag je dan ook niet verwonderen dat een kopje Illy elke dag, het hele jaar door, jaren aan een stuk... dezelfde unieke perfecte smaak heeft.

Wist je dat Illy met een en dezelfde soort koffie in meer dan 140 landen vertegenwoordigd is ?

We volgden beide aan de "Università del Caffé" een cursus en behaalden het attest "expert in de koffie"

Wat de HoReCa hier in Spanje vooral mist, is professionaliteit. Een groot deel van de schuld daarvan ligt bij de overheid. Zolang het geld in het laadje brengt is alles goed, er is van overheidswege geen interesse in vakbekwaamheid,... om er maar eentje te noemen...

Nu wat onszelf betreft maak ik mij daar geen zorgen om, omdat we voor onszelf uitgemaakt hebben dat professionaliteit de basis is van onze kwaliteit.

Bij ons maken alleen Alicia of mezelf de koffie. We hebben beide het attest van "expert in de koffie" en beperken zo tot een minimum dat er verschil zit in het maken van uw dagelijkse koffie...
En wees gerust, we zijn op die manier een unicum in de regio. Zowel wat scholing betreft als vermijden dat om het even wie je koffie maakt...

Een perfecte Illy espresso... en alle varianten daarvan... dat is wat we jullie aanbieden in de Universal Lounge Bar.

Hieronder stellen we eventjes voor hoe de koffie bij ons gepresenteerd wordt... naast kwaliteit, ook een streling voor het oog...

De geheimen van de Illy melange

Maar liefst negen soorten Arabica, verkregen uit de beste oogsten op drie continenten, geplukt door de beste plukkers.
Evenwicht tussen de natuurlijke koffie en de intense geuren van de gewassen koffie.

Een melange waarvan de verhoudingen telkens opnieuw worden bepaald, om een excellente en constante smaak te garanderen.
Het melangeren vindt plaats voor het branden en het afkoelen gebeurt met de lucht.
De aroma’s blijven perfect behouden dankzij de verpakking onder druk. (bron : website van Illy)

De ideale koffie volgens Illy

illycaffè biedt kenners en liefhebbers wereldwijd de ideale koffie: het beste wat de natuur te bieden heeft, versterkt dankzij een perfecte bewerking met de beste technologieën en bijna tachtig jaar ervaring en passie van een ondernemersfamilie.

uniek, onmiskenbaar, geraffineerdDe smaak van illy is altijd herkenbaar: een fluweelzachte sensatie voor het gevoel, een vleugje zoet dat je meteen opmerkt, een evenwichtige dialoog tussen zure en bittere noten, bloemige en fruitige noten en noten van karamel, geroosterd brood en chocolade en de geur van amandelen en honing. Dit komt uiteindelijk allemaal samen in een zoete sensatie. Ook - en vooral - voor kenners die hun koffie zonder suiker drinken.

De illy melange kenmerkt zich door een perfecte melange van negen verschillende soorten Arabica koffiebonen, geselecteerd door de beste plukkers ter wereld. Iedere variëteit voegt een noot toe aan het eindresultaat. Het getrainde of zelfs begaafde gehemelte zal deze geur en smaak meteen herkennen en waarderen. Het is juist de mix die de rijkdom en emotie geeft die geen enkele afzonderlijke Arabica kan bieden. Het is als het verschil tussen één zuivere noot, gespeeld door een instrument en een symfonie, gespeeld door een heel orkest onder leiding van een dirigent die de ziel van de muziek optimaal tot uiting laat komen. (bron : website van Illy)

Illy : excellent en constant

Bij gelijke verwerking, branding en extractie leidt een en dezelfde Arabica, geteeld in verschillende gebieden, tot uiteenlopende resultaten in het kopje. Terwijl verschillende variëteiten die in dezelfde omgeving worden geteeld, neigen naar soortgelijke smaakprofielen.
Koffie ontleent zijn identiteit dus grotendeels aan het gebied waar die geteeld wordt. (bron : website van Illy)

Het streven naar perfectie

Selectie van de cru´s

het streven naar perfectie

Bij illy werken de koffieproevers in een team.
Dit versterkt hun individuele kennis en gevoeligheid.
De selectie van de cru’s die deel gaan uitmaken van de melange is een delicaat proces: elke twee maanden proeven ze de gekochte koffie opnieuw om na te gaan of de kenmerken waarvoor deze koffie werd gekozen, nog aanwezig zijn.
Elke partij wordt tot acht keer geproefd en beoordeeld voordat deze wordt toegevoegd aan de melange.

Cru: plantage die een eersteklasproduct oplevert. Deze term die voor deze koffie wordt gebuikt, wordt ook gebuikt voor wijn en cacao

Wie is de koffieproever

Wat een oenoloog is voor wijn, is een koffiemelangeerder voor koffie: een sleutelfiguur die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het eindresultaat.
Het werk van koffiemelangeerder vertoont sterke gelijkenissen met het werk in wijnkelders en gebeurt volgens een proces dat analoog is aan dat van champagne: wijnhuizen verkopen hun ideale assemblage, samengesteld uit verschillende jaartallen, om de consumenten hun ‘idee’ van ideale champagne te geven.
Zo kiezen koffiemelangeerders ieder jaar opnieuw de partijen koffie die gekocht moeten worden. Ze laten zich hierbij leiden door de oogst te analyseren en te beoordelen. Dit leidt tot een evenwichtige en excellente melange.


koffie bessengroene koffiebonengebrande koffiebonen

Een reis door de geschiedenis van Illy

De Hongaar Francesco Illy vestigt zich na de Eerste Wereldoorlog in Triëst. Hij heeft economie gestudeerd in Timişoara en gewerkt in Wenen. Hij is vindingrijk en kosmopolitisch ingesteld.

In Triëst wordt hij verliefd op de stad en een vrouw. Hij vestigt zich in Triëst en gaat werken in de cacao en koffie, producten die vanuit de hele wereld aankomen in de haven van de stad.

In 1933 richt Francesco Illy illycaffè op.

In 1935 bedenkt hij de Illetta, de grootmoeder van de espressomachines, en een revolutionaire bewaarmethode waarbij de koffie onder druk wordt gezet waardoor de kwaliteit gehandhaafd blijft en de koffie naar verre landen geëxporteerd kan worden.

In de jaren 40 van de twintigste eeuw worden de illy blikken tot in Zweden en Nederland gebracht. Ernesto, zoon van Francesco, studeert af in de scheikunde en gaat eind jaren 40 in het bedrijf van zijn vader werken. Hij geeft het wetenschappelijk onderzoek en de technologie een impuls en richt een eigen scheikundig laboratorium op.

Het bedrijf breidt zich in de jaren 50 uit en gaat ook kleinere blikken gemalen koffie verkopen voor thuisconsumptie.

In 1965 verhuist illycaffè naar de Via Flavia.

In 1974 komt illy met servings, waarmee ook op kantoor of thuis espresso kan worden bereid zoals in een koffiebar.

Het bedrijf vraagt octrooi aan voor de digitale selectie van koffiebonen, waardoor alleen de perfecte bonen stuk voor stuk kunnen worden geselecteerd

In de jaren 90 zien de kopjes van de illy Art Collection en het design or het nieuw illy logo door de Amerikaanse kunstenaar James Rosenquist het levenslicht, evenals de Premio Brasile voor de beste koffietelers.

Tegenwoordig is illy wereldwijd een synoniem voor excellentie en Italiaanse smaak.
Het bedrijf wordt geleid door Andrea Illy, een van de zonen van Ernesto. (bron : website van Illy)

terras Universal Lounge Bar